Dünya’da Beyin Göçü Fırtınası

beyin gocu

Dünyada 140 milyon kişi, doğduğu ülkenin dışında yaşıyor. 50 ülkede de, nüfusun yüzde 15’ini göçmenler oluşturuyor. Gelişmekte olan ülkelerden yaklaşık 1.5 milyon uzman ve eğitimli işgücü Batı Avrupa, ABD, Avustralya ve Japonya’da çalışıyor. Bu ülkelerden 500 bin öğrenci gelişmiş ülkelerde eğitim görürken büyük çoğunluk da ülkesine dönmüyor.
Son 10 yılda Afrika’da 200 bin uzman ve 30 bin profesör yurtdışına çıkarken beyin göçünden en fazla etkilenen ülke Hindistan oldu. Hindistan bilgisayar uzmanlarının ülke dışında çalışması yüzünden her yıl 2 milyar dolar zarar ediyor.

    Türkiye’nin de eğitilmiş genç nüfusunun önemli bir bölümü ülkesinde kalmak istemiyor.
Öğrenciler, göç eden herkes gibi, “Durum düzelince dönerim” diyerek, Batı’da bir burs, iş, iyi bir olanak bulmaya çalışıyor.
    YÖK’ün hazırladığı ve Dünya Bankası uzmanlarının yaptığı hesaplamalara yer verilen rapora göre, Türkiye’nin yurtdışında 50 binden fazla öğrencisi bulunuyor. Bu rakamla, Türkiye yurtdışında en fazla öğrencisi olan ülkeler arasında 11. sırada yer alıyor.

    Yurtdışında en fazla öğrencisi olan ülke Hong Kong. Bu ülkenin yurtdışında okuyan öğrencilerinin, yurtiçinde okuyanlara oranı yüzde 36. Hong Kong’u, yüzde 21.5 ile Malezya, yüzde 19.7 ile Singapur, yüzde 15.4 ile Ürdün izliyor. Türkiye’nin oranı ise yüzde 3.2. Listede en son sırayı ise yüzde 0.2 ile ABD alıyor.

12 bin 500 genç ABD’de

    ABD üniversitelerinde okuyan Türk öğrencilerin sayısı ise 12 bin 500 dolayında.
Bu öğrencilerin yüzde 70’i ABD’de kalmak istiyor. Türk öğrenciler ABD ekonomisine yılda 824 milyon dolar katkı sağlıyor. Türkiye, ABD’de en fazla öğrencisi olan ülkeler arasında dokuzuncu sırayı alıyor.

    Almanya, İngiltere, Belçika, Avustralya ve Fransa da Türk öğrencilerinin okuduğu ülkeler arasında sıralanıyor. Almanya’da yaklaşık 25 bin Türk öğrenci öğrenim görüyor.

Vasıflı işgücü isteyenler

    Vasıflı işgücü ihtiyacı ABD, Kanada ve Avustralya’da daha fazla. Bu ülkeler, sürekli göçmen kabul etmek yerine, yüksek vasıf aranan işlerde bir yılla üç yıl arasında değişen geçici çalışma vizeleri vermeyi tercih ediyor. Son 10 yılda ABD’ye yerleşenlerin arasında eğitimli nüfus artık büyük bir çoğunluğu oluşturuyor.

    Son 10 yılda Amerikan üniversitelerinde lisans programları yüzde 18 artarken, bilgisayar lisansı programları yüzde 37, matematik lisans programları yüzde 24 azaldı. Buna karşılık, çok yüksek vasıflı kişilere ayrılmış olan üç yıllık çalışma izni kotası ise yılda 195 bine yükseltildi.

    Avustralya, yüksek vasıflı emeğe ayrılmış geçici çalışma ve oturma izni kotasını 40 bine çıkardı. Kanada, yılda yaklaşık 40 bin kişiye benzer koşullarda çalışma izni veriyor. ABD’nin 1999’da verdiği 115 bin vasıflı uzman geçici çalışma izninin yarısını Hintlilerin almış olması, Üçüncü Dünya’dan yaşanan beyin göçünün boyutlarını gösteriyor.

    Göç, kuzey yarım kürede olduğu gibi güneyde de yoğun. Güneydoğu Asya’da Endonezya, Filipinler ve Birmanya’dan, Singapur, Brunei ve Malezya’ya; Güney Afrika’dan petrol üreticisi ülkelere; sahil ülkelerinden Gine kıyılarına; yüksek And ülkelerinden Arjantin ve Brezilya’ya göç var.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*