Üniversite Eğitiminde Yeni Kapılar

Üniversitede yeni rota Çin ve Rusya

İngiltere ve Kanada’nın yanı sıra gençlerin yurtdışı eğitim için tercih ettiği ülkeler arasında 

Çin ve Balkan ülkeleri de yer alıyor. Üniversitelere yerleştirmenin ardından düzenlenen fuarlarda öğrencilere alternatif eğitim olanakları tanıtılıyor.

Üniversiteye yerleşemeyen gençler yurtdışı eğitimde sınır aşıyor. Tercihler arasında Balkan ülkelerinin yanı sıra Çin de yer alıyor..

Üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler için seçeneklerden birisi de yurtdışı eğitim. Çünkü her yıl 1.5 milyon öğrencinin girdiği sınavlar, sınırlı kontenjanlar yüzünden öğrencilerin tümünü üniversiteli yapmaya yetmiyor. Çin’den Rusya’ya Bulgaristan’dan Macaristan’a kadar birçok ülke ise yurtdışında öğrenim görmek isteyen öğrenciler için alternatif oluşturuyor. Yurtdışında 50 binin üzerinde öğrencinin öğrenim gördüğü tahmin ediliyor. Üniversite okumak isteyenlerin oluşturduğu pazar pek çok ülkenin iştahını kabartıyor. Türkiye’nin üniversite eğitimi için en fazla öğrenci gönderdiği ülkelerin başında ABD, Almanya, Kanada ve İngiltere gelirken Çin ve Rusya gibi bazı ülkeler de son yıllarda Türk öğrenciler için düzenlenen fuarlarda yer almaya ve üniversitelerini tanıtmaya başladı. Ancak yurtdışı eğitimde en önemli konu denklik. YÖK, sdrulduğu taktirde üniversiteye denklik verip verilmediğini açıklıyor.

140 OKUL GELİYOR
Eğitim fuarları ise öğrencilere yurtdışı eğitim için seçenekler sunuyor. Hafta sonu İstanbul Hilton Oteli’nde düzenlenecek fuarda 22 ülkeden 140 okulun temsilcileri öğrenciler ile buluşacak. IEFT (International Education Fairs of Turkey)Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Akar tercih edilen ülkeler ile ilgili şu bilgileri veriyor.

Çin
1999’DA bu ülkeye giden öğrenci sayısı 10’u geçmezken geçen yıl 200’e ulaştı. Ancak öğrenci sayısı sınırlı tutulduğu için erken başvuran şanslı. Okulların yıllık eğitim ücreti 3 bin 900 ile 7 bin 900 dolar arasında. Aylık gider ortalama 400 dolar.

Rusya
İNGİLİZ ve Almanca da eğitim verilen mimarlık ve mühendislikte tercih ediliyor. Rusça hazırlık sınıflarının ücretleri yıllık 2 bin 100 ile 4 bin 500 Euro arasında. Lisans ve yüksek lisans öğrenim ücretleri yıllık bin 500 ile 4 bin Euro.

Türki Cum.
RUSYA’DAKİ Türk şirketlerinde iş bulma imkânı bu ülkelerin tercih edilme nedeni. Türk Cumhuriyetleri’ndeki yıllık öğrenim ücreti 300 ila bin dolar arasında. Türkiyeli öğrenciler Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan’daki üniversiteleri tercih ediyor.

Bulgaristan
YAKLAŞIK 3 bini Türk olan 30 bin yabancı öğrenci eğitim görüyor. Bulgaristan’da eğitim ücreti yıllık 2 bin 500 ile 6 bin YTL arasında. İngilizce lisans ve yüksek lisans ücreti 3 bin 500 Euro, yurt ücreti ise 800-1000 Euro arasında.

Macaristan
HER yıl ortalama 10 bin yabancı öğrenci bu ülkeyi tercih ediyor. Türkiye’den bu ülkeye gidenlerin sayısı yılda 250’yi buluyor. Lisans, yüksek lisans ve doktora için öğrenim ücretleri 3 bin 500 ile 10 bin Euro arasında değişiyor.

Kaynak: Sabah.com.tr

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*